top of page
Zoeken
 • veerle752

Shopping Experience Post-lockdown

!!Warme oproep aan alle Retail eigenaars!!

Beste winkeleigenaars,


In deze vreemde tijden bied ik mijn klanten een ‘Shop for me’ special aan waarbij ik op voorhand winkels en kleding uitzoek zodat zij met veel minder stress hun personal shopping vlot kunnen laten verlopen. Ik heb nu 14 dagen achter de rug waarbij ik meerdere winkels gedaan heb in verschillende steden en gemeentes.

Mijn klanten verdienen een fantastische ervaring waar ze positieve en leuke souvenirs aan overhouden, een TOP-dag waarna hun batterijen opgeladen zijn. Ik begrijp perfect dat de COVID-maatregelingen geen sinecure zijn en het werk niet vergemakkelijken maar ik heb ondervonden dat de angst die de medewerkers hebben, het onthaal volledig veranderd hebben:


 • Medewerkers aanzien ‘afstand nemen’ gelijk aan zo weinig mogelijk of zelfs niet spreken en nemen een lichaamshouding aan die hun smetvrees verraadt .

 • De klant wordt geïnfomeerd maar sommige verkopers spreken zo zacht dat hij niet begrijpt wat er tegen hem gezegd wordt. De nadruk ligt op een resem ‘not to do’s’ en men vergeet de klant te verwelkomen.

 • Styling advies of hulp wordt herleid tot een minimum.

 • Blikken die angst en wantrouwen weerspiegelen.

 • Verveling is aan de lichaamshouding te zien omdat er weinig klanten zijn. Er wordt weer meer gerookt op de stoep voor de winkel.

 • Er heerst een ‘begrafenis’ sfeer.


Veel klanten hebben voor de eerste keer gegrepen naar de nood oplossing van ‘bestellen online’ tijdens de lockdown. Velen prefereren echter het shoppen offline voor de beleving.

Retailers moeten zichzelf heruitvinden en volop focussen op de omgang met klanten. Meer dan ooit is professioneel advies en een warm onthaal van cruciaal belang om de branche levend en aantrekkelijk te houden. Bekijk en oefen samen met uw medewerkers hoe het anders kan, hoe jullie de voorzorgmaatregelingen kunnen in acht nemen, maar toch kunnen compenseren op andere manieren.

Je kan ook gezelligheid, professioneel advies en warmte bieden aan uw klant die net zoals u ook drie maanden heeft binnen gezeten en hunkert naar een ‘normaal’ shopping-moment. Dit gaat voorbij, maar alleen als we massaal positief blijven en meerwaarde schenken aan allen die bereid zijn om centen te geven om de lokale economie terug op gang te krijgen.

Hier volgen 10 tips:


 1. Glimlach, ook achter je masker.

 2. Oefen enkele zinnen om de klant op een leuke manier terug welkom te heten.

 3. Neem een open houding aan en draai je lichaam niet weg van de klant. Kijk de klant aan.

 4. Vraag wat hen zou kunnen plezier doen? Waarmee je hun garderobe kan opvrolijken?

 5. Verhoog je stemvolume achter je masker.

 6. Pas je merchandising aan en zorg voor een multitude aan passende combinaties. Maak je winkel extra aantrekkelijk.

 7. Hoe kan je op een vriendelijke manier iemand aansporen om de regels te volgen? Ik hoor vaak een heel kortaf bevel. Benadruk vriendelijk hun veiligheid en die van je medewerkers. Laat ons zorg dragen voor elkaar.

 8. Bel de klanten op die je nog niet gezien hebt en waarmee je een diepere band hebt. Vraag hoe het met ze gaat?

 9. Bied extra service aan binnen je mogelijkheden.

 10. Social talks: iedereen heeft nu behoefte aan wat hartelijkheid.


Heeft u nood aan extra advies of begeleiding bij de heropstart van de verkoop in deze bijzondere omstandigheden? Contacteer mij gerust en dan kijken we samen welke moeilijkheden u ervaart en hoe we deze kunnen oplossen. Alvast heel veel succes aan alle winkeliers!

Kleurrijke groeten

Veerle

14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page